Прескокнете до содржината

Учете со нагледни упатства

Проследете напатствија чекор по чекор и научете ги основите на употреба на Викимедиини содржини и податоци.

Прикажувајте празници од Википедија

Дознајте како да го користите приложникот на МедијаВики за добивање на празници на даден датум од Википедија. Ова упатство ја опфаќа и употребата на приложникот за најава на Википедија и додавањето на нови празници. Работи на системите Python и Flask.

Приказ на информации од Википодатоци

Дознајте како да го користите приложникот на МедијаВики за приказ на информации од Википодатоците. ДОзнајте како статиите на Википедија се поврзани со Википодатоците и како да ги расчленувате структурите на Википодатоците.

Прикажи ја сликата на денот

Дознајте како да го користите приложникот на МедијаВики за да добивате избрани слики на денот од Википедија. Ова упатство ги користи Python и рамката Flask.

Давајте идеи за статии

Дознајте како да го користите приложникот на МедијаВики за да создавате идеи за нови статии на Википедија. Ова упатство користи Python и рамката Flask.

Започнете со побарувања од Википодатоци

Дознајте како да поставате барања на Википодатоците со SPARQL. Ова упатство ги опфаќа основите на Википодатоци и како да ј користите Службата за побарување.

Пребарајте статии по место

Дознајте како да го користите приложникот на МедијаВИки за да пребарување статии од Википедија во близина на дадено географско место. Ова упатство ги користи JavaScript, Python и рамката Flask.